- De bitcoin heeft na het doorbreken van de psychologische grens van 100.000 dollar weer een klein stapje terug gedaan.
- Volgens technisch analist Adrian Zduńczyk kan de belangrijkste cryptomunt nog verder stijgen, maar zal dat wel met vallen en opstaan gaan.
- Zduńczyk geeft aan hoe de correctiefases eruit kunnen zien.
- Lees ook: Belastingdienst loopt mogelijk miljoenen mis op cryptowinsten, na stijging bitcoin
Na het doorbreken van de psychologische grens van 100.000 dollar afgelopen week, heeft de bitcoin weer een klein stapje terug gedaan. Hoewel niemand zeker weet hoe de huidige rally van de belangrijkste cryptomunt verder zal gaan, zien technische analisten wel aanknopingspunten op basis van het historische koersverloop van de bitcoin.
Zo heeft de bitcoin volgens kenners de neiging om elke vier jaar in een rallyfase te belanden, na de zogenoemde ‘halvering’. Dat is een automatische, technische aanpassing op het transactienetwerk van de bitcoin.
Zogenoemde ‘miners’ die transacties op het netwerk goedkeuren, krijgen als beloning een bepaald aantal nieuw aangemaakte bitcoins. Echter, om die vier jaar wordt die beloning gehalveerd, waardoor de snelheid waarmee er nieuwe bitcoins in omloop komen daalt.
Als de vraag naar bitcoins de tragere groei van het aanbod overtreft, drijft dit de koers van de bitcoin op. Daardoor ontstaat er technisch gezien een momentum dat meer kopers aantrekt. De meest recente halvering van de vergoeding voor miners gebeurde op 19 april 2024.
Technisch analist Adrian Zduńczyk van adviesbureau The Birb Nest zegt dat de omkering van de dalende markt in januari 2023 heeft plaatsgevonden, toen de koers van de bitcoin boven een belangrijk weerstandsniveau van 20.000 dollar uitbrak en geleidelijk begon te stijgen tot het moment van de halvering in april 2024.

Bij de huidige opgaande trend hebben de Amerikaanse verkiezingen tot een versnelling geleid, mede door de verkiezingswinst van Donald Trump. Sinds 5 november is de koers van de bitcoin met 45 procent gestegen.
Trump heeft op verschillende manieren zijn steun uitgesproken voor de crypto-industrie, onder andere door de benoeming van een nieuwe voorzitter bij beurstoezichthouder SEC die vriendelijker staat tegenover cryptobedrijven.
Echter, ongeacht het politieke klimaat, was de bitcoin klaar voor een nieuwe opmars, volgens Zduńczyk. “Voor de bull markt van de bitcoin maakt het niet zoveel uit wie er president is."
Bitcoin zigzaggend naar nieuwe records
De vraag die veel beleggers bezighoudt, is wat de vooruitzichten zijn voor de bitcoin, nu de grens van 100.000 dollar kortstondig is doorbroken. Het antwoord op die vraag hangt af van tal van factoren, waaronder de risicotolerantie van beleggers.
Zduńczyk noemt zichzelf een breakout trader: hij koopt aan aan het begin van een opwaartse doorbraak en hanteert een “buy high, sell higher”-strategie. Maar de bitcoin volgt een grillig pad en beleggers moeten rekening houden met tussentijdse correcties.
De koers van de bitcoin kan volgens Zduńczyk tot het eind van dit jaar verder blijven stijgen. In de aanloop naar de inauguratie van Donald Trump op 20 januari, houdt hij er rekening mee dat beleggers de koers opdrijven onder het motto "buy the rumour, sell the news". Dit betekent dat er winstnemingen kunnen volgen op piekmomenten vlak voor de inauguratie.
Als dit scenario zich ontvouwt, volgt er volgens Zduńczyk een correctie vanaf eind januari. Daar zou een tweede correctie op kunnen volgen in februari en mogelijk nog een derde correctie met een daling van in totaal 30 procent vanaf het piekniveau van januari.
Daarna verwacht Zduńczyk de laatste fase van de bull markt, waarin de bitcoin naar een nieuw record van 200.000 dollar kan gaan. Van belang is dat de technische analist er hierbij vanuit gaat dat er uiteindelijk nog meer particuliere beleggers gaan meedoen aan de rally.